Türkiye Topraklarının İlk Yerleşmelerin Kurulduğu Alanlardan Biri Olmasında Etkili Olan Faktörler Nelerdir? Açıklayınız.
Türkiye üzerinde var olan toprakların ilk yerleşim alanları arasında var olmasında genel olarak doğal nedenler yatmaktadır. Türkiye’nin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmasındaki temel unsurlar bu şekilde kısaca ifade edilebilmektedir. İlk insanlardan itibaren doğal kriterler Türkiye’nin elverişli bir konumda olduğunu gösterebilmektedir.
Türkiye sınırları içerisinde görülen iklimin ne kadar elverişli olduğu ve insan yaşamını sürdürebilme noktasında da etkin olduğu görülebilmektedir. Farklı iklimlerin görülmesinden dolayı da bu bölge içerisinde yer alan bitki ve hayvansal gıdaların çeşit çeşit olmasına da olanak vermesi önemli bir kriter olarak kabul görmektedir.
Türkiye içerisindeki ilk yerleşim yerleri Fırat ile Dicle arasındaki bölge olarak bilinen Mezopotamya ile beraber Büyük Menderes Ovası ve Kızılırmak ile Yeşilırmak kenarları olarak görülmektedir. Önceki çağlarda yaşamış olan insanların temel su ihtiyaçlarını gidermek adına medeniyetlerini bu tip bölgelerde kurmalarına özen gösterdikleri de aşikar bir durum olarak ifade edilmektedir.
Tarıma uygun olan toprak yapısına sahip nitelikte var olan bölgelere dayalı olarak da yerleşimlerin ilk zamanlarda ortaya çıktığı görülebilmektedir. İnsanların ilk klanları kurmaları ve yerleşik hayata geçmelerinin temel nedeni olarak görülen etkenin tarım olmasından kaynaklı olarak verimli arazilere yerleşmeleri de son derecede normal bir durum olarak ifade edilmektedir. Türkiye içerisinde ise delta ovaları yerleşim açısından ilk medeniyetlere ev sahipliği yapsa da Tuz Gölü etrafı ve Taşeli Platosu gibi yerlerde pek fazla insanın yaşadığı söylenemez.