Türkler Malazgirt Zaferi öncesinde Anadolu’ya hangi amaçlarla akınlar yapmıştır?

Yüzyıllardır Türklere yurt olan Anadolu, bugünki Türiye’nin asya kıtasında kalan topraklarına verilen isimdir. Anadolu topraklarına , sahip olduğu jeopolitik konumdan dolayı tarihte birçok millet sahip olmak istemiştir. Dolayısıyla Anadolu toprakları savaşların çok olduğu ve medeniyetlerin kurulup yıkıldığı bir yer haline gelmiştir. Bilindiği üzere Türklerin Anadolu’ya girmeleri 1071 Malazgirt Savaşına dayanmaktadır. Fakat Türkler Malazgirt Zaferinden önce Anadolu’ya akınlar düzenlemiştir. Peki Türkler bu akınları hangi amaçlarla yapmıştır?

Anadolu’ya İlk Akınlar

Anadolu akınlaarının tarihi 395 yılına kadar dayanır.Bu dönemde Avrupa Hunları tarafından akınlar yapılmıştır. İkinci Türk akınlarını 516 yılıyla Sibir Türkleri ve 3. akınları da Abbasilere bağlı Türkler tarafından yapılmıştır. Lakin bu akınların hiçbiri yurt edinme amacı taşımamaktadır.Bilakis bu dönemlerde Türkler göçebe hayatı yaşamaktadır. Malazgirt Savaşından hemen önceki dönemde yapılan akınların ise sebebleri şunlardır:

1)Ekonomik sıkıntılardan ve otlak sıkıntılarından doğabilecek huzursuzlukları engellemek

Türklerin büyük çoğunlukta geçim kaynağı hayvancılıktı. Dolayısıyla otlak alanı ve iklim koşulları büyük önem taşıyordu. Yeni otlak alanları keşfetmek ve halkı ekonomik olarak refaha kavuşturmak için de akınlar yapılmıştır.

2)Keşif yapmak ve ganimet kazanmak

Anadolu’da Türklerin yaşayabileceği topraklar var mıdır sorusuda akınların sebeplerinden biridir. Bu anlamda Anadoluya keşifleri başlatan  lider ,1015 yılında Çağrı Bey olmuştur.

3)Gaza ve cihat amacı

O dönemde müslüman olan Türkler için de cihatın önemi büyüktü.Dolayısıyla akınların sebepleri arasında müslümanlığın hükümlerinden biri olan cihad vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir