Üretim – Tüketim İlişkilerinde Ahlaki İlkeler Gözetilmezse Sizce Ne Tür Olumsuz Sonuçlar Doğar?
İslam dini üretim konusunda, satışlar yapılırken tartıda ve ölçüde hile yapılmamasını emretmektedir. Kuran- ı Kerim’de ticarette hile ve aldatmamacadan uzak durulması gerektiğini sert bir şekilde dile getirmektedir. Ahlaki değerlerimize göre başkalarını aldatmak ve kandırmak çok kötü bir davranıştır. Bu nedenle ticarette ahlaki değerleri ön planda tutmak çok önemlidir.
Tüketim konusu ise; günümüzde insanlar bencillikleri nedeni ile pek çok tüketim maddesini israf etmektedir. Ancak İslam dini israf etmeyi kesinlikle yasaklamaktadır. Ayrıca bazı insanlar ucuz malları ihtiyaçları olmadan fazlaca satın alarak stoklamaktadır. Fiyatlar yükseldiğinde ise tekrar bu ürünleri piyasaya çıkarmaktadırlar. Buda insanları kandırmak demektir ve ahlaki değerlerden uzaklaşmanızı sağlamaktadır.
Üretim ve tüketim doğrudan ilişkisi olan kavramlardandır. Ahlaki değerlere göre üretim – tüketim yapmak samimiyeti, dürüstlüğü, adil olmayı, doğruluğu ve insaflı olmayı gerektirmektedir. Yalan, hile, dolandırıcılık, çalmak gibi ahlaki değerlerin çiğnenmesi toplumu da etkilemektedir. Bu değerlerin çiğnenmesi gasp, sömürü ve dolandırıcılıkları meydana getirdiğinden dolayı toplumun huzurunu kaçırmaktadır.
Müslümanlara her konuda örnek olmak emredildiği için alım, satım konularında da örnek olmak gerekmektedir. Malını tüm yönleri ile doğruca anlatarak alıcısına ulaştıran üretici piyasaya güven verir ve işlerinde büyüme olur ancak işine hile hurda karıştıran üretici ise müşteri kaybeder ve tüketici tarafından tercih edilmez. Tüketim ise yine İslam’da en hassas noktalardan olduğu için boşu boşuna alım yapmaktan kaçınmalı ve hem paranızı hem de aldığınız ürünleri israftan kaçınmalısınız.