Yolculuk önce seni sözsüz bırakır, sonra da iyi bir hikâye anlatıcısına dönüştürür

Yolculuk önce seni sözsüz bırakır, sonra da iyi bir hikâye anlatıcısına dönüştürür sözü ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi sözlü olarak paylaşınız.

 

İbn-i Batuta tarafından söylenen  “Yolculuk önce seni sözsüz bırakır, sonra da iyi bir hikâye anlatıcısına dönüştürür.” oldukça etkili ve anlamlı bir duruma işaret etmektedir.

Bu söz ile anlatılmak istenen asıl kavram insanların birinci elden görmüş olduklarının hayatlarında yer edindiği ve tecrübe sahibi olabildikleridir. İkinci düşünceye göre ise bilgi sahibi olanın bir konu hakkında konuşabileceği ve fikir beyanında bulunabileceği ile ilgilidir. Şimdi bu iki düşünce üzerinden sözün asıl anlam bağını yakalamaya çalışalım.

 

Yolculuğa çıktığımızda, özellikle bilinmeyen ve daha önce gidilmemiş bir yer için ise, insanların pek bir fikri ve bilgisi yoktur. Ancak belli bir zaman sonra yavaş yavaş edinilen izlenim ve birikime bağlı olarak insanların genel hatlarıyla fikirleri oluşur. Bu nedenle de başlangıçta en ufak fikri olmayan kişiler, yolculuğun ardından mekan ve yer hakkında geniş ve detaylı bilgiye sahip olacaktır.

 

Bu sözü başka bir yönüyle de ele alırsak, hayattan edinilen tecrübe ile ilgili de yansımaya sahip olduğundan bahsedebiliriz. Hayatın sonu nerede biteceği belli olmayan bir yolculuk olmasından hareketle, yıllara bağlı olarak kazanılan hayat tecrübesinde artış yaşanır. Örneğin bebek çocuğun bir olmaması ya da genç delikanlı ile yetişkin hatta yaşlı bir bireyin aynı konumda olmaması gibi de düşünülebilir.

 

Sonuç olarak insanlar görüp duydukça ve okudukça bilinmeyenler bilinene dönüşecektir. Tecrübe ve bilgi yaşamın devamı ile doğru orantılı şekilde artmaktadır.

 

Diğer yazılarımız için dershane anasayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

“Yolculuk önce seni sözsüz bırakır, sonra da iyi bir hikâye anlatıcısına dönüştürür” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir