Su döngüsü ne demektir?

Logo

Su döngüsü ne demektir? Açıklayınız.

 

Evren üzerindeki her şey mükemmel bir düzen ve uyum halindedir. Her yapı ve oluşumun kendine ait bir düzeni bulunmaktadır ve bu düzen süreklilik halinde devam eder. Dünya üzerinde su sürekli olarak bir döngü içerisindedir ve bu döngü üzerinde 5 basamak bulunur. Bu basamaklar :

 

  1. Yoğuşma
  2. Yağış
  3. Toprağa geçiş
  4. Yüzeysel akıntı
  5. Buharlaşma’dır.

 

Güneş ve yerçekimi su döngüsünün en önemli faktörlerindendir. Güneş, okyanus ve nehirlerde bulunan suyun buharlaşmasına neden olur. Su dağların yüzeyine yağdıkça yer çekimi suyun tekrar okyanus ve nehirlere ulaşmasını sağlar. Örnek olarak Toros Dağlarına yağan yağmur ve kar suları kaya ve toprak yardımıyla alt kısımlarında filtrelenir. Bu sayede bu sular kaynak suları olarak yeryüzüne tekrar çıkar. Günümüzde kaynak suları olarak kullanılan yapılar binlerce yıl önce yıl yağmış olan ve şu an yeryüzüne çıkan yağmur sularıdır.

 

Okyanus, nehir ve göl gibi doğal su kaynaklarında yer alan sular, güneş yardımıyla buharlaşarak atmosfere ulaşır. Atmosferde yüksek yerlere çıkıldıkça ısı miktarı düşer. Azalan ısı enerjisinden dolayı su buharları donarak karı oluşturur. Yeryüzündeki havanın sıcaklığına bağlı olarak bu su buharı yağmur veya kar olarak tekrar yeryüzüne düşer. Bunlar sayesinde su kaynakları tekrar dolarak canlı hayatının devamını sağlar. Su kaynaklarının üzerine düşmeyen yağmur ve kar taneleri yer çekiminin yardımıyla yer altında birikir. Biriken bu sular insanoğlunun bulmasıyla kaynak olarak tekrar yeryüzüne çıkarılır.

 

Buradan yola çıktığımızda yeryüzünde bulunan hiç bir su damlası kaybolmamakta ve su döngüsü sayesinde tekrar bize ulaşmaktadır. Küresel ısınma adı verilen doğal felaket ise havaların aşırı ısınmasına ve doğal olarak bulunan buzulların eriyerek tekrar bize ulaşmasına engel olmaktadır. Evde uygulayacağımız bir kaç yöntem ile küresel ısınmaya engel olabilir yeryüzünde bulunan tüm suyun tekrar bize ulaşmasını sağlayabiliriz.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER